Sunday, September 27, 2009

Pembangkang Patut Berterima-kasih Banyak Kepada Tun Mahathir

Tun Mahathir adalah seorang negarawan yang unik. Dia seorang yang berwawasan dan mempunyai tekad yang kuat. Apa yang dia kehendak, dia akan usahakan dan akan memasti sedaya boleh ianya berhasil. Lihatlah Putrajaya, sebagai contoh yang tangible, dari kawasan ladang kelapa-sawit, ianya dikehendaki oleh Tun Mahathir sebagai pusat pentadbiran yang mempunyai tasik yang luas umpama di kawasan Presidential Palace di Korea Selatan. Maka dikoreklah kawasan itu sehingga terciptalah tasik-tasik yang indah sebagaimana adanya sekarang. Tun Mahathir bukanlah seorang yang akan merancang dan bertindak bersesuaian dengan landscape yang sediaada, tetapi dia akan impose landscape yang dia mahukan kepada persekitaran yang sediada. Maka itulah di antara sebabnya fingerprint-nya ada dimana-mana, lihatlah twin towers, KL tower, litar F1 di Sepang, KLIA, kilang keluli perwaja, pembangunan Langkawi, UUM, multimedia super corridor, Palace of Golden Horses sehingga kepada Wawasan 2020,

Ketika Tengku Abdul Rahman menjadi Perdana Menteri, beliau mengeritik Tengku dengan hebatnya. Dia mengeritik Tengku ketika kedudukan Tengku paling kritikal dan memerlukan sokongan, iaitu sebaik sahaja peristiwa berdarah 13 Mei 1969. Sebelumnya dia datang dengan buku yang sangat contraversiol The Malay Dilemma. Bagaimanapun Tengku telah berundur, diganti oleh Tun Abdul Razak.


Ketika beliau pula di kemuncak kuasa, beliau bertekad memecat Anwar Ibrahim , apa nak jadipun jadilah, membujur lalu melintang patah. Anwar dipecat di ambang Commonwealth Game diadakan di Kuala Lumpur. Bermulalah episode demostrasi reformasi yang tidak berkesudahan. Bermulalah zaman menyokong pembangkang menjadi trendy bagi golongan orang muda.

iarlah sebahagian rakyat marah kepada kerajaan dan Perdana Menteri, biarlah apa sekalipun pandangan masyarakat dunia terhadap Malaysia , biarlah apa kesan terhadap rating negara di kalangan business circle dan badan-badan kemanusian antarabangsa, Tun Mahathir tidak lansung bertolak ansur. Dia adalah pemimpin yang sangat berpegang kepada tekad.

Tekad Tun Mahathir yang sangat terfokus inilah yang menjadi pencetus kepada tertubuhnya Parti Keadilan yang kemudiannya PKR serta kepada terbinanya Pakatan Rakyat yang mengabungkan parti-parti pembangkang. Agaknya inilah pertama kali BN dan UMNO menghadapi cabaran yang sengit selepas peristiwa 13 Mei 1969.

Tun Mahathir mempunyai Perjuangan Yang Belum Selesai, bagaimanapun entah siapalah yang menasihati Tun Mahathir agar menangis-nangis kononya mahu berhenti dari jawatan Presiden UMNO sebelum perjuangannya selesai. [orang tua menangis ini bukanlah suatu gambar yang menarik atau photogenic] Kesian Kak Rafidah yang ketika itu adalah ketua Wanita, sehingga tercabut tumit kasutnya kerana terkejut dengan pengumuman itu. Bagaimanapun pengumuman yang penuh air-mata itu rupanya tidak mempunyai reverse-gear. Samai eddahnya, maka Tun Mahathir pun undur.

Maka kemudiannya naiklah Pak Lah, yang terkenal sebagai Mr Clean. Sokongan kepada UMNO dan BN melonjak. Terangganu dapat diambil semula, PAS di Kelantan hampir-hampir tersungkur, hanya menang dengan dua kerusi dan kelebihan 2 undi. Apabila Kemenangan besar itu dikatakan kerana faktor Pak Lah. Maka dengan sendirinya Tun seolah-olah telah menjadi faktor kemerosotan UMNO sebelum ini. Bagaimanapun Tun tidak duduk diam, dia terus menghentam Pak Lah, hatta dia hadir majlis-majlis khusus untuk mengeritik pimpinan Pak Lah.

Kebenciannya kepada pimpinan Pak Lah sampai ke kemuncak apabila dia mengumumkan dia, isteri serta anaknya keluar UMNO. Kesan kritikan Tun Mahathir terhadap kerajaan pimpinan Pak Lah memang ketara. Pak Lah pula bersikap terlalu gentleman sehingga tidak langsung membidas balik kritikan Tun Mahathir. Pihak pembangkang berpesta sakan dengan isu-isu yang dibangkitkan oleh Tun Mahathir dalam menghentam Pak Lah; sikap Tun Mahathir memang menguntungkan mereka. Faktor kemenangan pembangkang pada pilihanraya 2008, antara lain ialah kerana kehilangan keyakinan pengundi kepada pimpinan Pak Lah. Dan di antara yang paling lantang mempersoalkan pimpinan Pak Lah adalah Tun Mahathir.

Pilihanraya 2008, BN masih mampu menang tetapi merosot dengan teruknya. Beberapa negeri jatuh kepada PR. Walaupun begitu, Tun Mahathir masih juga tidak henti-henti menyerang Pak Lah. Pak Lah kemudiannya berundur dan menyerahkan pimpinan negara dan UMNO kepada Datuk Najib. Tun Mahathir dan keluarganya pun masuk semula ke dalam UMNO. Kemarahannya dan kritikannnya yang telah menyumbang kepada kelemahan UMNO itu menjadi reda, Maka TV dan akhbar arus perdana menjadi semakin galak menyiarkan kenyataan-kenyataannya. Tun Mahathir kembali berada di central stage untuk mengatakan apa-apa saja yang beliau ingin katakan.

Termasuklah dia menyatakan agar pimpinan MIC patut ditukar, menyebabkan Datuk Samy Vellu yang selama ini merupakan penyokong kuat Tun Mahathir berada dalam keadaan yang agak merimaskan. Tun Mahathir terus mengeritik Dato Samy Vellu, walaupun selepas pemilihan dalam Mesyuarat Agung parti tersebut. dia juga menyatakan sokongan secara terbuka kepada penubuhan parti Makhal Sakhti, sebuah parti baru di kalangan masyarakat India. Jadi di manakah nilainya setiakawan dengan MIC yang dibina semenjak sebelum merdeka lagi itu?

Kita dapat bayangkan yang sebelum ini MIC terbahagi kepada dua kem, satu kem Samy Vellu dan satu lagi kem menentang Samy Vellu. Selepas calun-calun dari kem tajaan Samy Vellu menang besar dalam pemilihan pempinan parti, calun-calun yang kalah terus bersuara terutama kerana media memberi mereka ruang untuk berbuat demikian. Walaupun pemilihan telah selesai dijalankan tetapi kritikan terhadap Samy Vellu masih berterusan. Kemungkinan mereka yang kalah ini akan menyertai parti baru, yang bermakna MIC akan menjadi semakin lemah. Sekiranya Tun Mahathir dan mereka yang berfahaman seumpamanya terus-menerus mengeritik dan mendesak Samy Vellu, kemungkinan kem tajaan Samy Vellu sendiri juga akan berpecah pula. Jadilah penyokong MIC semakin mengecil dan mengecut. Kita semua sudah tentu tahu yang Tun Mahathir sangat berkesan dalam menghilangkan kepercayaan penyokong kepada pemimpin. Lihatlah apa yang beliau telah capai di zaman Tengku Abdul Rahman, bandingkan apa yang dia telah capai di zaman Pak Lah. Maka sudah tentu Datuk Samy Vellu juga sudah boleh mula mengira hari-harinya sebagai presiden MIC.

Dengan lemahnya MIC, dengan berkucarnya MCA dan dengan belum pulihnya UMNO dari sakit kronik yang dideritai semenjak zaman reformasi ketika Tun Mahathir masih Perdana Menteri lagi ,penyakit kronik ini telah gagal dirawat oleh Pak Lah walaupun pada awalnya seakan-kana penyakit itu akan sembuh. Maka parti-parti pembangkang bolehlah menarik nafas lega. Selagi Tun Mahathir cergas berfikir, selagi dia cergas mengeluarkan pendapat serta pandangannya, selagi itulah juga parti-parti pembangkang mempunyai kesempatan untuk menguatkan kedudukan masing-masing.

Tun Mahathir juga telah berkali-kali mengatakan Tan Sri Isa Samad tidak layak dicalunkan dalam pilihanraya kecil di Bagan Pinang walaupun UMNO Teluk Kemang mahukan beliau. Tentunya penyokong Isa Samad akan kecil hati dengan kenyataan demi kenyataan Tun Mahathir. Kalau pun Isa Samad didapati bersalah kerana mengamalkan politik wang sekalipun, apakah pemimpin UMNO lain yang masih memegang jawatan dalam parti boleh mendakwa yang mereka bersih daripada amalan politik wang?.

Bagaimanapun kesan kenyataan Tun Mahathir mungkin sahaja melemahkan semangat keraja UMNO Teluk Kemang. Katakan anak Isa Samad dicalunkan sekalipun, luka yang dicurah garam pada dada penyokong-penyokong setia Isa Samad masih berdenyut sakitnya, Tun Mahathir seolah-olah tidak mempunyai kesian belas kepada penderitaan mereka.


Kalaulah UMNO menerima saranan Tun Mahathir ini, yakni Isa Samd tidak layak menjadi calon kerana terlibat dalam politik wang, maka sudah tentu Ketua Menteri Melaka juga tidak patut dilepaskan begitu sahaja, atau ketua Pemuda UMNO akan dibiarkan berkempen dalam Pilihanraya kecil ini, ya demi menonjolkan imej bersih UMNO. Lalu akhirnya kita bertanya "apakah Tun Mahathir serta anak beranak , ipar duwainya menjunjung imej bersih UMNO tanpa sebarang penglibatan dalam amalan politik wang ketika dia masih berkuasa?"

Ayuh, belum terlewat bagi pimpinan parti-parti pembangkang untuk mengunjungi Tun Mahathir terutama di dalam bulan syawal ini untuk mengucapkan selamat hari raya serta ucapan berbanyak terima kasih.....

No comments:

Post a Comment