Friday, July 17, 2009

Manik Urai: Suatu Renungan( part2)

Kita membaca dalam banyak tulisan-tulisan yang tersiar dalam blogs, antara punca utama kemerosotan jumlah undi Pas di Manik Urai adalah kerana penolakan Pas Kelantan terhadap Unity Goverment beserta pemimpin-pemimpin yang berkecenderungan ke arah itu. Itulah yang cuba dijadikan sebab, agaknya oleh golongan Pas yang masih tebal cita-citanya untuk berbaik-baik dengan UMNO dan golongan yang tidak memahami citarasa penduduk tempatan.

Isu UG tidak banyak memberi kesan, penduduk Manik Urai tidak kisah fasal itu. Mereka lebih kisahkan fasal jambatan baru yang dijanjikan, mereka kisahkan jalan-jalan yang lebih selesa, mereka kisahkan peluang pekerjaan dan peluang menambah pendapatan. Mereka kisahkan 'concerns' yang dipamirkan oleh pemimpin-pemimpin negara dari peringkat tertinggi tentang kebajikan mereka. Penduduk kampong mana yang tidak berbangga dan kembang hidung serta rasa dihargai sekiranya TPM sendiri, menteri-menteri kabinet sendiri yang datang berkunjung ke teratak mereka?. Sebelum ini mereka hanya mampu melihat wajah-wajah pemimpin besar ini hanya dalam Tv, sebagaimana mereka juga akan berbangga sekiranya TGNA sendiri yang datang menziarah dan bertanya khabar tentang keperitan hidup mereka.Itu adalah sifat-sifat manusia, yang memang suka diberi perhatian!

Mereka pernah dengar nama dan tenguk gambar TGHH, mungkin juga pernah dengar nama Ustaz Harun Taib, tetapi agak jarang yang kenal Ustaz Nasharuddin, yang kenal Ustaz Bakar Chik, yang kenal Dr. Harun Din, yang kenal Nik Abduh. Nama-nama ini tidak berapa 'berjejak' bagi mereka. Datang atau tidaknya mereka ini kurang diberi perhatian, Tetapi aktivis parti peringkat kampong cukup kenal dengan Cik Gu Rahim, agak menghairankan Cik Gu Rahim memang popular di kalangan pengiat Pas di pendalaman Kelantan, mungkin kerana pernah dilontar ke kampong Kandek dan pernah bergiat di sini.

Sebuah badan penyelidik bebas telah membuat survey tentang kecenderungan pengundi di Manik Urai beberapa minggu sebelum pilihanraya ini diadakan. Mengikut kaji selidiknya kedudukan Pas di sini agak terancam, faktor utamanya kerana rakyat terasa mereka diabaikan. Faktor yang boleh menyelamatkan keadaan adalah sokongan pengundi yang berada di luar Kelantan kepada Pas, maka telah disyorkan agar risalah memujuk mereka supaya mengundi Pas telah dihantar ke alamat masing-masing. Keadaan on the ground di Manik Urai sendiri tidak begitu selamat untuk Pas.

Kalau pilihanraya 2008, rakyat Kelantan terasa terpanggil untuk menyokong Pas kerana mereka bimbang kerajaan pimpinan TGNA tumbang, terutama selepas Pas menang hanya dengan kelebihan dua kerusi, kekalahan Pas dalam PRK Pengkalan Pasir. Sebaliknya apabila Pas menang besar pada 1999, maka pada tahun 2004, rakyat Kelantan menghantar message kepada Pas agar lebih bertanggung-jawab dalam membela nasib rakyat. Volome message itu agak keterlaluan, sehingga Pas hampir-hampir tercabut daripada menjadi kerajaan.
Tetapi itulah corak pemilihan rakyat Kelantan: mereka takut kehilangan Kerajaan Pas tetapi muak dan meluat dengan tingkah-laku sebahagian pemimpin-pemimpinnya

Umno bijak menggunakan pendekatan "ambo nak duduk di serambi jah, tidak naik ke atas rumah", yakni kerajaan negeri akan terus dikuasai oleh Pas, Umno sekadar hendak memenangi Manik Urai , demi untuk membawa peruntukan pembangunan daripada kerajaan pusat untuk memajukan kawasan ini. TGNA yang dikasihi semua tetap kekal sebagi MB, Pas tetap kekal sebagai kerajaan, tetapi kemenangan Umno ini akan membawa kemudahan dan keselesaan kepada penduduk. Simple logic yang memang mudah dihadam.

Kedatangan DAP itu tidaklah membawa kesan yang besar, ianya tidak menyebabkan harga durian dan getah keping orang kampong jatuh, dan tidak menyebabkan lorong-lorong kampong berturap. Umno bawa cina dan india BN, Pas bawa cina dan india PR. Kalau Ustaz Nasharuddin datangpun senario ini tidak berubah. Rakyat mahu juga melihat apa yang tangible, bukan conceptual yang orang Pas sendiri pun tidak dapat memberi penjelasan yang memuaskan.

Agaknya kenyataan TGNA tentang Umno itu sama dengan kominis dan Ajaran Ayah Pin itu agak berat untuk ditelan dan dianggap keterlanjuran dalam politik oleh golongan atas pagar walaupun dari Manik Urai, pun begitu ianya disambut dengan penuh ghairah oleh golongan tegar Pas.

Isu UG pula menyebabkan Umno mendapat senjata dalam kempen dan propaganda mereka, daripada menyokong parti yang hendak bersama BN, baik undi Umno, yang memang ketua BN. Pemimpin-pemimpin Pas juga hendak ke sana.

Ketegasan pimpinan Pas Kelantan menolak UG dan bersikap agak sinis terhadap pelopor-pelopor UG telah membantu membina balik imej Pas sebagai parti yang berbeza daripada Umno. Umno telah digambarkan sebagai anti-thesis kepada Pas, senanglah bagi orang kampong untuk faham kenapa Pas lawan Umno. Agak memeningkan untuk orang kampong, bahkan untuk pemimpin Pas sendiri apabila mereka memutuskan untuk berlawan dengan Umno dalam pilihanraya ini, sekiranya di masa yang sama mereka juga mengisytiharkan yang mereka mahu terus berunding dengan Umno, mereka hanya sekadar menangguh agenda UG kepada masa yang sesuai.

Kemenangan 65 undi adalah kemenangan besar bagi Pas Kelantan, di kawasan yang mereka kalah pada pilihanraya 2004. Kemenangan ketika mereka dibantu separuh hati oleh kelompok yang mahukan UG, atau mungkin kelompok yang mahukan UG itu tidak akan terkilanpun sekiranya Pas kecundang di Manik Urai. Biarkanlah TGNA dan kumpulan yang menentang UG tahu yang gagasan mereka melemahkan parti, meredupkan masa depan agama dan bangsa! Tetapi nampaknya sangkaan sedemikian itu tidak menjadi. Ketegasan penolakan terhadap UG itulah yang menjelmakan 65 undi. Kata seorang kuat Pas secara berseloroh, angka 65 itu sangat significant, ianya menunjukkan kemenangan 6 rukun iman dan 5 rukun Islam ke atas tawaran kebendaan dan kemajuan oleh Umno! Saya sekadar tumpang ketawa mendengar lincahnya orang politik mampu membuat stunt dalam mana-mana keadaan sekalipun, asalkan kupasannnya berbunyi hebat dan grand!

No comments:

Post a Comment