Monday, April 12, 2010

Dalam Garis-Garis Sempadan Yang Kelabu

Kita sedang menjalani kehidupan di zaman yang warnanya kelabu (in tones of Greyiness). Dari kelabu yang pekat, yakni hitam sehingga kelabu asap.... tanpa kita menemui daerah-daerah putih. "Akan tiba atas kamu zaman fitnah yang gelap-gulita, umpama kegelapan malam"

Hatta tatkala berlaku konfliks yang mencetuskan pertumpahan darah sekalipun, yang dibunuh tidak mengetahui kenapa dia dibunuh, dan yang membunuh juga tidak mengetahui kenapa dia membunuh. Kejelasan dan cerah kebenaran telah sirna...... Prinsip telah digadai demi kepentingan dan peluang...kerumitan dalam memahami dan menjalani hidup secara benar telah dipermudahkan dengan slogan hidup untuk sedap.

Sepatutnya pemuka/pemimpin sesuatu gerakan yang lebih mengetahui arah tuju gerakan yang dipimpin mereka; idealisma mereka sepatutnya adalah idealisma yang didukung oleh pengikut bawahan, tetapi kini pemimpin berslogan tanpa penghayatan. Idealisma mereka, walaupun tidak diumum secara resmi, adalah untuk kekal berada di atas.

Di zaman sebegini, semakin diam dan pasif kita, agaknya semakin kita berbakti kepada masyarakat. "orang yang duduk pada zaman itu lebih baik daripada orang yang berdiri, orang yang berdiri pula lebih baik daripada orang yang berjalan. dan orang yang berjalan lebih baik daripada orang yang berlari".

Teringat kepada suatu interview dengan Sinead O Connor dalam majalah The Rolling Stone di sekitar tahun akhir 1990'an. Sinead mengatakan yang kaedah manusia di zaman ini berfikir adalah kaedah tayangan TV, tidak boleh terus menerus serious dan terfokus, ianya diruas-ruaskan (segmented ) oleh commercial breaks, yang entah apa-apa dan tidak punya kaitan dengan tayangan yang sebelumnya.

Kaedah berfikir secara TV ini tidak memperdulikan batas-batas pemisah hitam-putih; yang pentingnya adalah rasa terhibur dan menyeronokkan. Kita suka dihibur dan kita juga suka menghibur, sehingga kita terlupa batas-batas pemisah. Yang pentingnya siapa audience yang dihadapan kita, kalau golongan intelektual barat, maka kita hidangkan makanan berperisa liberalisma dan tolerance, kalau masyarakat kampong di hadapan kita, kita hidangan makanan yang berperisa keciciran mereka dari arus pembangunan dan pembelaan nasib mereka, kalau golongan Islamist di depan kita, kita hidangkan makanan yang berperisa membina masayarakat secara Islami, kalau golongan perempuan di depan kita, kita hidangkan kesamaan gender, Dan yang kemuncak kecelaruan ini ialah Slogan 1 Malaysia, semuanya ingin disatukan.....yakni ingin dipujuk untuk menyokong kita. Kita terpaksa punya 99 cabang lidah untuk men-satukan pihak-pihak beribu-ribu arah dan kepepentingan, lalu yang mampu kita satukan semua ini menjadi 1 hanyalah dalam 1 daerah yang kelabu, dibekalkan dengan pemikiran yang serba tumpul......

No comments:

Post a Comment